Lyssna när Gud talar

Lyssna när Gud talar

“Tala Herre, din tjänare hör.” Det var profeten Elia som sa det till Samuel, när Gud kallade på honom, (1 Samuelsboken 3:9).

Lyssnar vi när Gud talar? Och kan vi urskilja hans röst bland alla röster som hörs? För allt som sägs vara Guds tilltal kanske inte är det. Därför är det nödvändigt att vi är fast förankrade i Guds ord samt lyhörda för den helige Ande, så att vi inte dras med och tror på allt som påstås vara vad Gud har att säga.

När Guds profeter i Gamla Testamentet talade var det vad Gud hade att säga till folket. Det togs inte alltid väl emot. Eller så trodde man helt enkelt inte vad som förkunnades. Det fanns också falska profeter. Dessa hade en annan framtoning. Deras budskap handlade gärna om seger och framgång för Guds folk trots att de brutit mot Guds bud.

Kanske är det lättare att tala det man tror folk vill höra. I 1 Kungaboken 22 berättas om när kungarna från Juda respektive Israel skulle gå i krig mot Aram. ”Fråga först Herren om det”, sa Juda kung Joshafat till Israels kung. Man frågade då de omkring 400 profeterna som alla sa att Herren skulle ge seger. Delvis åskådliggjort på ett dramatiskt sätt. Men Joshafat blev tydligen inte övertygad. Han frågade om det inte fanns någon Herrens profet. Det fanns det – Mika. Men budbäraren som hämtade honom instruerade Mika och sa att han skulle tala i överensstämmelse med de andra profeterna. Mikas svar blev dock: ”Så sant Herren lever, det Herren talar till mig ska jag säga…” Först verkade det som om modet svek, för han stämde in i de övrigas profeterande om framgång. Men efter att kungen tillrättavisat honom och ville höra sanningen talade Mika om vad Herren uppenbarat för honom. När Gud talar uppfylls det som frambärs. Så blev det här, vilket vi kan läsa i fortsättningen av kapitlet. Det är, som i den här berättelsen, inte alltid vad majoriteten påstår som är rätt. Därför är det viktigt att lyssna till vad Gud talar. Det kan ske när och där vi minst väntar det. Vi ska inte blanda ihop vad människor planerar önskar och tänker med vad Gud vill utan pröva om det som sägs verkligen är i enlighet med Guds vilja. Låt oss lyssna när Gud talar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *