Våga tro på Guds ord

Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord” (Johannes ev. 6:68). I 1 Johannes brev 1 läser i att livet har uppenbarats, vi har sett det och vittnar om det och förkunnar för er det eviga livet, som var hos Fadern och uppenbarades för oss (vers 2). Och i de första verserna i Johannes evangelium 1 står: ”I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till av det som är till. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det” (verserna 1-5). Det är kraft i Guds ord – liv och skapande kraft.

Den mänskliga tanken är att det vetenskapen kommit fram till är fakta medan tron är något man kan ha vid sidan om. Den föreställningen gör att man därför menar att man står på fast grund när man litar (tror) på den förstnämnda. Men det är just en föreställning. För vem skulle med säkerhet kunna påstå att mänskligt vetande är det högsta?

Det mänskliga är begränsat. Det gudomliga är obegränsat. Därför är det omöjligt att jämföra. Det handlar helt enkelt om två olika dimensioner, olika världar. Och att försöka avfärda tron med utgångspunkt från ett mänskligt perspektiv är inte seriöst. Man bortförklarar inte verkligheten med teorier man själv eller andra satt samman. Det finns ingen anledning att känna sig varken stolt eller självsäker när den grund man står på inte är fast. Det blir bara patetiskt. Den enda grund som är kvar när alla mänskliga teorier rasat samman är Guds ord. Jesus sa: ”Himmel och jord ska förgå, men mina ord ska aldrig förgå” (Matteus ev. 24:35; Markus ev. 13:31; Lukas ev. 21:33). I 2 Korintierbrevet 4:6 står: ”Gud som sade: ‘Ljus ska lysa ur mörkret’, han har lyst upp våra hjärtan för att kunskapen om Guds härlighet som strålar från Kristi ansikte ska sprida sitt ljus.” Det är så insikten växer. Han som skapat allt är också den som ger oss ljus och klarhet. Därför ska vi i vördnad för hans ord låta bli att försöka förklara vad som står skrivet med utgångspunkt från vad utvecklingen i samhället lett fram till och vad vi tycker är rimligt. Vad skulle det kunna tillföra?

Läs gärna vad Gud frågar Job i Job 38 och 39. ”Vem är den som fördunklar mitt råd med ord utan förstånd?”, står det i kap. 38 vers 1, och i vers 4: ”Var var du när jag lade jordens grund?” Vi bör inse vår begränsning och förstå att när Gud talat så är det tillräckligt. Hans ord står över allt annat. Det är detta ord vi kan och ska lita på. Det är när man utgår ifrån att det mänskliga förnuftet är riktmärket som avvikelsen börjar. Genom att bygga på den föreställningen stänger man sig ute från tanken att det finns något mer, något som sträcker sig längre än våra möjligheter att mäta och förstå. Det är egentligen märkligt att självständigt tänkande människor tillåter sig tro på en påhittad världsbild. Men har man från början matats med en gudlös propaganda har man blivit – inte upplyst, som man gärna vill tro – utan indoktrinerad. Och då blir det självklart att inte tro något annat. Det är allvarligt att på det sättet vidarebefordra sådant som inte är sant. ”Ve över världen som förför! Förförelser måste komma, men ve den människa genom vilken förförelsen kommer”, sa Jesus (Matteus ev. 18:7). Det vilar ett stort ansvar på oss som kristna att inte vika undan utan våga tro på Guds ord och stå för det. Det självklara och det naturliga är att tro på Gud, att tro hans ord och förkunna det. För det är Sanningen. I Psaltaren 119: 86 står: ”Alla dina bud är sanning”. Ingenting är undantaget. Och i vers 160: ”Summan av ditt ord är sanning”. Paulus skriver till Timoteus: ” Gör allt du kan för att bestå provet inför Gud, som en arbetare som inte behöver skämmas utan rätt delar sanningens ord” (2 Timoteusbrevet 2:15). I Guds ord är den kraft som skapar och ger liv. ”I kraft av sin vilja har han fött oss på nytt genom sanningens ord” (Jakobs brev 1:18).

I Hesekiel 3: 17-19 kan vi läsa vad Gud sa till profeten: ” Människobarn, jag har satt dig till väktare för Israels hus. När du hör ett ord från min mun ska du varna dem från mig. När jag säger till den ogudaktige: Du ska dö, och du inte varnar honom och inte säger något för att varna den ogudaktige för hans ogudaktiga väg och så rädda hans liv, då ska den ogudaktige dö i sin missgärning, men jag ska utkräva hans blod av din hand. Men om du varnar den ogudaktige och han ändå inte vänder om från sin ogudaktighet eller sin ogudaktiga väg, då ska han dö i sin missgärning, men du har räddat din själ.” Vår uppgift är också att sprida sanningens ord – evangelium om Jesus – som är den enda vägen till frälsning.

”Till vem skulle vi gå?”, undrade lärjungarna. För dem var det självklart att tro på Jesus. Det var hans makt och kraften i hans ord som bar och vägledde dem. Detsamma gäller för oss här och nu Det är viktigt att ha en solid grund för det man tror. Den grunden är Guds ord. Om vi låter vår tro blandas upp med innehåll från andra källor flyttas grunden för tron. Förkunnas sedan ett budskap som smittats av förnekelsens argument går man miste om livet och kraften i Ordet. För Guds ord är levande, står det i Hebreerbrevet 4:12. Tron på Guds ord sätter oss i förbindelse med den himmelska världen och dess gudomliga kraft.

När lärjungarna var i båten på sjön och Jesus kom gående på vattnet, steg Petrus ur båten i tro på vad Jesus sa. Petrus sa : ”’ Herre, om det är du, så befall mig att komma till dig på vattnet.’ Han sade: ‘Kom!’ Petrus steg ur båten och gick på vattnet fram till Jesus” (Matteus ev. 14:28-29). Petrus trodde det ord Jesus sa och handlade på det. Tron på ordet från Jesus bar. Så är det. Tron på ordet från Herren bär. Det är inte en teoretisk kunskapstro utan en levande och verksam kraft som gör det omöjliga möjligt.

Det finns ingen kraft i otron, lika lite som det finns någon kraft i mörkret. Därför finns det heller ingen kraft i otrons argument. Det finns det däremot i tron på Gud. I 2 Korintierbrevet 10:4-5 står det: ”Vapnen vi strider med är inte köttsliga utan har kraft från Gud att bryta ner fästen. Ja, vi bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig mot kunskapen om Gud”. Hur kompakt mörkret än är så skingras det av den minsta gnista. Så är det också med ljuset från Guds ord. Där finns den oövervinnerliga kraften och det ljus som skingrar det mest kompakta otrosmörker.

I Uppenbarelseboken 3:8 läser vi om Herrens budskap till ängeln för församlingen i Filadelfia: ”… din kraft är liten och du har hållit fast vid mitt ord och inte förnekat mitt namn.” Därför hade Herren ställt en dörr öppen för dem som ingen kunde stänga. Det är inte genom den mänskliga kraften som segern vinns och dörrar öppnas men genom att hålla fast vid Guds ord.

Tidens gång ändrar inget av det Guds Ande låtit bli skrivet i Bibeln. Det står oförändrat kvar när människors tankebyggnader fallit samman. Våga hålla fast vid Guds ord. Våga tro vad som står skrivet i Bibeln oavsett vilka argument som kommer upp, vare sig dessa kommer från traditionellt kristendomsfientligt håll eller från dem som vill forma den kristna tron så att den passar de senaste idéerna i ett sekulärt samhälle. Det finns ingen anledning till kompromiss med någondera sidan. Det är endast genom att våga tro på Guds ord som du får stabilitet i ditt liv som kristen, din tro växer och du leds vidare och rätt av den helige Ande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *